De kerstmarkt in Maastricht


Maastricht is een heel leuk stadje. Je kunt er te voet veel zien, je kunt er leuk shoppen en er hangt een gezellige sfeer. Denk er wel aan om geen hakjes te dragen als je deze stad bezoekt, want er liggen veel kasseien in het autovrij centrum. Voor ons was het de tweede maal dat we Maastricht bezochten, maar de vorige keer was niet in de winter. Lees meer over deze vorige trip hier.

We proberen elk jaar een weekendje een kerstmarkt te bezoeken, om cadeautjes te zoeken, onze collectie versiering aan te vullen, en natuurlijk vooral om te kunnen ontspannen. De vorige keren gingen we hiervoor naar Duitsland, maar dit jaar wilden we niet te ver gaan. Door onze drukke agenda gingen we begin december, maar dit is eigenlijk veel te vroeg! De Sint is dan namelijk nog in het land, en dat merkten we wel.

Vervoer en verblijf

Maastricht is een grensstation, en dus redelijk goed bereikbaar vanuit België met de trein. Zo deden wij het vorige keer. Het treinstation is op wandelafstand van het centrum. Deze keer kozen wij ervoor om met de auto te gaan, maar we waren niet goed voorbereid. We arriveerden op zondagmiddag, van het Black Friday weekend, dus je kunt je inbeelden dat het heel moeilijk was om een parkeerplaatsje te vinden. Nu weten we dat je best kiest voor het Qpark aan de Frontensingel, en vooraf reserveert. Zo kun je een hele hoop stress besparen. Ook deze parking is op wandelafstand van het centrum.

Wij verbleven in Hotel De La Bourse, en waren daar tevreden van.

Kerstsfeer

Zoals ik al eerder aanhaalde, waren we eigenlijk te vroeg. Vele etalages waren nog versierd voor Sinterklaas, wat ook leuk is, maar daar staat natuurlijk tegenover dat er minder versierd is voor kerst. Het huis van de Kerstman op het Vrijthof bijvoorbeeld, opent pas op 7 december. Het centrum was wel al mooi versierd met lichtjes, dus de kerstsfeer was toch al een beetje aanwezig. Op de website van Maastricht kun je een lichtwandeling vinden. Die hebben we zelf niet gedaan, want door gewoon rond te wandelen hadden we al veel van de lichtjes in het centrum gezien.

De kerstmarkt op het Vrijthof stond er ook al. Deze is niet bijzonder groot, maar wel heel sfeervol. Je kunt er schaatsen, iets eten, een warme choco krijgen en een klein beetje kerstshoppen. Dat laatste is echter heel beperkt op de markt zelf en kun je beter in de winkels gaan doen. Aan de Sint-Servaasbrug stond ook een mini-kerstmarkt, bestaande uit twee kramen. Als je een goede stroopwafel wilt eten, moet je zeker hier passeren.

Eten

Naast de stroopwafel aan de Sint-Servaasbrug, kun je op verschillende plekken in Maastricht goed eten. Dit zijn de plaatsen waar wij geweest zijn:

Sashimi

Dit restaurant serveert sushi en tippanyaki. Je betaalt één vaste prijs voor een all-you-can-eat ervaring. Het is echter niet echt een buffet. Je bestelt in verschillende rondes uit de kaart, waarbij je maximum vijf dingen kunt kiezen per persoon per ronde. Om voedselverspilling tegen te gaan, mag je pas een nieuwe ronde beginnen als je alles op hebt. Als je niet alles eet wat je besteld hebt, dan wordt er een kleine kost aangerekend. Een mooi systeem, als je bedenkt hoeveel eten er soms weggesmeten wordt bij een buffet. Bovendien ook heerlijk, een echte aanrader als je van sushi houdt!

Gauchos

Hier geniet je van ribbetjes à volonté of een goed gebakken steak. De keuze is aan jou! Je kunt hier ook vis krijgen, maar dit restaurant past toch meer bij vleeseters.

Piece of Cake

Taartjes, scones, thee en warme choco, dit is het soort dingen dat je hier kunt verwachten. Je kunt hier ook een high tea krijgen, maar die heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Warme witte chocolademelk met een cakeje – Piece of Cake

Shoppen

Eén van de redenen dat we deze trip gemaakt hebben, was om cadeautjes te shoppen. Er zijn veel winkels in Maastricht, allemaal heel dicht bij elkaar. Deze winkels vond ik zelf echt wel de moeite.

Boekhandel Dominicanen

Dit is een boekenparadijs. Drie verdiepingen aan boeken, nieuw en tweedehands, in een oude kerk. Je kunt er ook iets drinken of een dessertje eten, terwijl je geniet van deze unieke sfeer. Het aanbod aan boeken is groot, maar naast boeken, vind je er ook leuke gadgets om cadeau te geven. Een bezoekje aan Maastricht is niet volledig zonder deze boekenwinkel binnen te stappen.

Sinterklaasversiering in boekhandel Dominicanen

Cadeux

Deze gift-shop vind je in het Entre Deux shoppingscentrum. Dit shoppingscentrum beslaat meerdere verdiepingen, maar bevat toch niet zoveel winkels. Cadeux is een ideale winkel voor gekke cadeautjes, of om inspiratie op te doen.

So Low

Een budgetwinkel in hartje Maastricht. Je vindt hier knutselgerief, carnaval toebehoren, gekke verjaardagscadeautjes en rond deze tijd van het jaar ook kerstversiering. Ik heb hier alleszins een knutselvoorraad ingeslagen. De winkel is een stuk groter dan de gevel doet uitschijnen, en aan de ingang stond een Rudolf die praatte en bewoog.

Jouw Marktkraam

Ook deze winkel bleek een stuk groter dan ik dacht. Het concept van deze winkel is dat mensen een “marktkraam” kunnen huren, waar hun spullen – nieuw, tweedehands of zelfgemaakt – verkocht worden. Het resultaat is een winkel met een eigenaardige sfeer, alsof je een combinatie van AliExpress, Etsy en een rommelmarkt binnenstapt.

Wij hebben alleszins met weinig moeite onze tijd kunnen vullen in Maastricht, een goede voorraad cadeaus kunnen inslaan en veel te veel gegeten. Dicht in de buurt van Maastricht is ook Valkenburg, maar dat zal voor een andere keer zijn. Waar gaan jullie graag de kerstsfeer gaan beleven?

Lichttunnel op het Vrijthof

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *