Anosmia Awareness Day

Vandaag is Anosmia Awareness Day, de dag waarop ik zoveel mogelijk mensen erop wijs dat anosmie een ding is. Anoswatte? Anosmie betekent dat je niet kunt ruiken. Sommige mensen worden daarmee geboren, andere verliezen hun reukzin op latere leeftijd. Het kan iedereen overkomen, en toch kennen heel weinig mensen deze conditie.

Anosmie brengt vele uitdagingen met zich mee. Je hebt geen idee of je een lichaamsgeur hebt. Moet je nog eens douchen? Heb je te veel parfum op? Stinkt je adem? Geen idee… Als je met anosmie geboren bent, dan begrijp je zelfs gewoon niet wat het concept geur inhoudt. Probeer je dat eens in te beelden. Niet eens weten wat geur is. Moeilijk om je voor te stellen, hé?

Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Je kunt moeilijker bepalen of je eten nog goed is. Hoe vaak ruik jij aan je eten voor je het in je mond stopt? Waarschijnlijk vaker dan je denkt. Je kunt het ook niet ruiken wanneer je iets aanbrandt op het vuur of in de oven. Er zou een brand kunnen zijn in de kamer naast je, en je zult het pas merken wanneer je de vlammen ziet of de warmte voelt. Soms adem je slechte producten in. Je zult het pas merken wanneer je je ziek begint te voelen, en het dus eigenlijk al te laat is. Er zou een gaslek kunnen zijn in je huis, maar je hebt geen idee. Tot het te laat is.

Maar het meest vervelende aan anosmie, als je het mij vraagt, is dat het zo onbekend en onzichtbaar is. Tenzij je geen neus hebt (ja, dat kan), is het niet aan je te zien dat je niet kunt ruiken. Zo gebeurt het al snel eens dat iemand een opmerking maakt in de aard van: “Hmm, wat ruikt het hier lekker, vind je niet?” of “Ruik eens aan dit!” (gevolgd door iets dat in je gezicht geduwd wordt). Het is een onschuldig moment, maar toch pijnlijk om zo casual op je gebreken gewezen te worden. Vrienden en familie geef ik dan gewoon “de blik”, en ik wacht tot het op ze neerdaalt. Hun blik van besef en ongemak is dan goud waard, en we lachen de situatie gewoon weg.

Maar soms volgt er een opmerking zoals “Je hebt geluk dat je niet kunt ruiken, het stinkt hier voor dood!”. En dat doet écht pijn. Je zou zoiets nooit zeggen tegen iemand die blind of doof is, dus waarom wel tegen mij? Anosmie wordt niet altijd serieus genoeg genomen.

Daarom is Anosmia Awareness Day belangrijk. Om de wereld te laten weten dat anosmie bestaat, en verdomd lastig kan zijn. Wat kun je doen om te helpen? Spread the word! Vandaag dragen we rood, de kleur van de roos die we niet kunnen ruiken. Dit jaar heb ik ook een Facebook frame gemaakt (voor je profielfoto). Zo kun je virtueel ook “rood” dragen om je steun te tonen.

Meer weten over leven met anosmie? Stel gerust je vragen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s