De nostalgie van kaartjes maken

Wanneer ik langs kwam bij mijn grootmoeder vroeger, dan deelde ze met mij haar hobby: kaartjes maken. Ik mocht een tekening kiezen uit de talrijke vellen uit de hobbywinkel die ze had liggen, en een kleur voor het kaartje zelf. Dan nam ze een kartonnen vel van het gekozen kleur, dat ik zorgvuldig moest dubbel plooien om de vorm van een kaartje te hebben. Daarna kwam het grootste werk: het uitsnijden van de tekening. De details waren soms zo fijn, dat mijn grootmoeder een nagelschaartje gebruikte. Bovendien stond elke tekening meerdere keren op een vel, zodat je extra stukken kon uitknippen om een 3D-effect te krijgen. Erg veel geduld voor dat gedeelte had ik niet, maar ik kreeg veel hulp. Eenmaal alles uitgeknipt was, kwam mijn lievelingsgedeelte: alles samenvoegen. Dan mocht ik de tekening op het kaartje plakken, en door de extra stukken er nog eens op te plakken met een soort foamkussentjes konden we dan een 3D-effect creëren. Vervolgens kon ik uit een heleboel stickers kiezen, met “gelukkige verjaardag”, “vrolijk kerstfeest”, enzovoort. Of soms deden we iets extra, en ponsten we een gat in de vorm van een hartje of een vlinder uit het karton, of stempelden we er nog iets bij. Het gaf zoveel voldoening om een kaartje afgewerkt te hebben en daarna aan iemand te kunnen geven.

De hobby van mijn grootmoeder was leuk, ze had dozen gevuld met zelfgemaakte kaartjes voor elke gelegenheid. Zo kon ze altijd iets heel persoonlijks geven. Maar het kostte ook veel tijd en ze had er veel materiaal voor. Knutselmateriaal kan verrassend duur zijn, dus je kunt wel zeggen dat kaartjes maken geen goedkope hobby is. Al hoeft het eigenlijk niet duur te zijn, dat hangt volledig van jezelf af. Met wat papier, een stift en kleurpotloden kun je al veel leuke dingen doen. Ik maak nog steeds graag kaartjes, ook al heb ik bijlange niet zoveel materiaal als mijn grootmoeder vroeger had. Het is altijd leuk om iemand iets persoonlijks te kunnen geven. Elke keer als je iemand een zelfgemaakt kaartje geeft, geef je een stukje van jezelf. En elke keer als ik een kaartje zelf maak, voel ik me een beetje dichter bij mijn grootmoeder.

Bekijk de kaartjes die ik al gemaakt heb hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s