Lawn Fawn – Shadow Box Card

Wil je eens iets anders dan een gewoon kaartje? Dan is deze set snijmallen misschien wel iets voor jou! Met deze set kun je namelijk een shadow box maken, wat een soort 3D-kaartje is. Je kunt zo’n kaartje ook maken zonder speciale snijmallen, maar deze set maakt het toch een stuk gemakkelijker, omdat je dan veel minder zelf moet uitmeten en scoren.

Wat zit er in de set?

Deze set bevat de basissnijmallen voor het maken van een shadow box kaartje, en enkele snijmallen om je kaartje te versieren.

 • Met de grootste snijmal maak je de buitenkant van de shadow box, je moet deze altijd twee keer uitsnijden om een volledige box te kunnen maken. De snijmal zorgt er ook voor dat je plooilijnen al gescored zijn om je te helpen.
 • Met de grote rechthoek of de ovaal kun je een opening maken in je shadow box, zodat je kunt zien wat er zich vanbinnen afspeelt. Rond het gat is er stikking.
 • De kleinere rechthoek kun je gebruiken om de zijkanten te versieren.
 • De twee lange stukken zijn om je lagen in de box te maken. Er wordt een gestikte heuvel uitgesneden, en de twee lijntjes aan de zijkanten zijn al gescored voor je zodat je ze makkelijker kunt plooien. De geplooide uiteinden is wat je moet vastkleven in de zijkanten van het kaartje.
 • Er zijn ook drie boompjes met bladerdak, twee takken met blaadjes en een vogeltje met een aparte vleugel.

De afgewerkte kaart kun je rechtop zetten, maar je kunt hem ook dichtvouwen zodat hij in een standaard A6 enveloppe past.

Voorbeeldkaartje

Gebruik tweemaal de grootste snijmal op kraft papier. Je hebt dan twee grote stukken. In één van de stukken wil je een opening, ik heb hier de grote rechthoek gebruikt daarvoor. Plooi daarna beide stukken op alle scorelijnen. Neem het kleine geplooide stukje van het element met opening in, en kleef dit op het grootste vlak van het ander stuk. Zo krijg je eigenlijk één lange rechthoek met drie plooien in. Als je die dichtplooit, dan heb je een box. Wacht echter nog om het dicht te plakken, het is het gemakkelijkste om dat pas op het einde te doen.

De achtergrond in je box is nu gewoon kraft kleur, en je kunt zien waar de twee stukken aan elkaar gekleefd zijn. Dat vond ik niet zo mooi, dus sneed ik een stuk wit papier op maat, deed daar ink blending op voor een zonnige achtergrond, en kleefde dit in de achtergrond van de box.

Snij alle andere elementen uit: de bomen en takken uit kraft, de bladeren uit rood (voor een herfstkaartje), het vogeltje met vleugel uit geel en de heuvelstukken uit groen. Kleef de bomen op de heuvels voor je de heuvels in het kaartje kleeft. Kleef ook de elementen die je op de voorkant wilt voor je de heuvels in het kaartje kleeft.

Om de heuvels in het kaartje te kleven, ga je best als volgt te werk:

Tip: Kleef de heuvels eerst allebei vast aan één zijkant. Doe dan lijm/tape/taperunner op de andere zijkant van de heuvel, en plooi het kaartje toe alsof je het in een enveloppe zou steken. Zo weet je zeker dat het kaartje mooi plat ligt. Je kunt ook tegelijk in deze stap de box dichtkleven.

Als laatste stap kleef je de box dicht. Als je een persoonlijke boodschap wilt schrijven, kun je dit aan de achterkant van het kaartje doen.

Upgrades

Er zijn een heleboel add-ons voor deze set beschikbaar, zodat je een andere opening kunt hebben of andere elementen kunt gebruiken voor de lagen in plaats van de heuvels. Maar je kunt eender welke set die je hebt combineren met deze shadow box. Vooral kleinere figuren kunnen hier heel goed van pas komen om een scène te maken. Hier zijn een paar concrete tips:

 • Combineer met andere sets voor leuke scènes.
 • De heuvels hoeven geen heuvels te zijn, ze kunnen ook gewoon in een neutrale kleur om de laagjes op te bouwen.
 • Gebruik meer dan twee lagen, eventueel op verschillende hoogtes.
 • Bekleed de binnenkant. Je kunt zowel de achtergrond als de zijkanten leuker maken.
 • Gebruik ook versiering aan de buitenkant, voeg panelen toe aan de zijkanten en achterkant, of elementen rond de opening.
 • Misschien heb je andere snijmallen om een opening te maken.
 • Als je het heel speciaal wilt maken: maak een opening aan beide kanten, en zorg ervoor dat je scène er langs beide kanten mooi uitziet.
 • Zet de box dwars.
 • De bomen en het vogeltje kun je natuurlijk ook op een gewoon kaartje gebruiken.
 • Als je de uiteinden wegneemt, kun je de heuvels ook op een gewoon kaartje gebruiken.

Meer inspiratie?

Meer kaartjesinspiratie? Kijk dan hier. Wil je updates op deze post zeker niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, of volg yorkiesinspace op Instagram!

Een gedachte over “Lawn Fawn – Shadow Box Card

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s