Patroonpapier: een basisontwerp


Wanneer ik in de winkel sta en al die mooie blokken patroonpapier zie, voor een goed prijsje dan nog, dan stop ik die maar al te graag in mijn winkelkar. De kleuren en patronen maken mij op slag gelukkig, en het zal zo gemakkelijk zijn om er kaartjes mee te maken! Toch? Helaas, daar vergis ik mij in. De blokken patroonpapier hebben de neiging om zich op te stapelen. Ik wil al die mooie papiertjes niet kapot maken, waardoor ik geneigd ben ze te laten liggen. En als ik er dan toch mee aan de slag wil gaan, dan weet ik absoluut niet wat te doen met al dat patroonpapier.

Daarom heb ik mezelf aan het denken gezet, de moed bijeen geraapt om een beetje te experimenteren, en naar voorbeelden online gekeken. Ik heb uiteindelijk een basisontwerp gevonden waar ik best wel tevreden over ben. Het is gemakkelijk om aan de slag te gaan met dit ontwerp en snel een kaartje klaar te hebben. Tegelijk laat het ook veel vrijheid toe en kun je het zo geavanceerd maken als je zelf wilt. Vandaag deel ik met veel plezier dit ontwerp met jullie, vergezeld van vele voorbeelden.

Het ontwerp

Het ontwerp is voor een A6-kaartje dat je rechtop zet. De afmetingen van zo’n kaartje zijn 148mmx105mm. Je kunt blanco A6-kaartjes kopen in de winkel, of er zelf eentje maken door een A5-blad dubbel te vouwen. Op het kaartje doen we drie lagen papier, zoals weergegeven op de afbeelding hieronder. De grootste laag is 140mmx97mm, de middelste laag is 136mmx93mm en de kleinste laag is 132mmx93mm. De kleinste laag is patroonpapier, terwijl je voor de andere twee lagen kleuren kiest die bij het patroonpapier passen. Meestal komt het ook mooi uit om voor de middelste laag een kleur te kiezen, en voor de grootste laag zwart om de kleuren op je kaartje beter te doen uitkomen.

Basisontwerp

De focus van het kaartje ligt bij het sentiment en een element dat je zelf kunt kiezen. Door ze allebei op een strook te plaatsen, hou je het geheel samen. Let erop dat de breedte van de strook overeenkomt met één van de lagen papier die je gemaakt hebt. Op het voorbeeldontwerp is de strook even breed als het patroonpapier, maar het is ook mooi als je de breedte van de middelste of onderste laag gebruikt. Het element mag een beetje buiten de strook gaan, dat maakt het kaartje interessanter.

In dit eerste voorbeeld is het sentiment Lots of Kisses en het centrale element is het olifantje met de ballonnen. De kleuren van de lagen papier zijn zo gekozen dat ze passen bij de ballonnen, en de strook heeft de breedte van de grootste laag papier. Ter afwerking zijn nog enkele decoratiesteentjes toegevoegd.

Voorbeeld volgens het basisontwerp

Als je de kleuren goed kiest zodat ze bij elkaar passen, garandeert dit ontwerp je een mooi kaartje! Maar dit is slechts een basisontwerp. Het is veel leuker om dit als basis voor je kaartontwerp te gebruiken, en er een beetje van af te wijken en extra’s toe te voegen. Zo blijft het creatieproces leuk en heb je meer variatie. In de volgende paragraaf geef ik enkele ideeën voor variaties op dit ontwerp, met voorbeelden!

Variaties

  • Voeg extra’s toe, zoals glitter, decoratiesteentjes of kleine die cuts.
  • Op het ontwerp op de afbeelding staat het sentiment links, en het element rechts, maar dat kun je natuurlijk ook gewoon spiegelen. Of laat je element niet enkel naast het sentiment, maar ook eronder of erboven doorlopen.
Het element loopt door onder het sentiment.
  • Maak de strook uit 2 lagen, of voeg dunne strookjes toe boven- en onderaan je strook. Dit voegt meer dimensie toe aan je strook en trekt de aandacht extra naar je strook, en dus ook naar je sentiment!
De zwarte rand rond de strook zorgt voor meer dimensie en doet het sentiment beter uitkomen.
  • Laat een laag weg, of voeg een extra laag toe. Of gebruik andere afmetingen. De gegeven afmetingen geven gegarandeerd een goed resultaat, maar dat wil niet zeggen dat andere afmetingen geen goed resultaat kunnen geven!
De middelste laag is hier weggelaten.
  • Horizontaal: hetzelfde ontwerp werkt ook voor horizontale kaartjes.
Horizontale variant van hetzelfde ontwerp.

Welk kaartje vind jij het leukst? Laat het weten in een opmerking!

Meer inspiratie

Met dit basisontwerp kun je heel gemakkelijk zelf aan de slag! Toch graag nog wat meer inspiratie? Hier zijn nog meer voorbeelden met patroonpapier:

Of je kunt ook hierheen voor alle kaartjesinspiratie. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief, zo ben je als eerste op de hoogte over nieuwe posts!


Reacties

3 reacties op “Patroonpapier: een basisontwerp”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *