2 x patroonpapier

Patroonpapier…. Heb jij daar ook een heleboel van liggen? Wanneer ik hobbymaterialen ga shoppen, dan koop ik meestal gewoon wat ik leuk en mooi vind. Maar sommige van die dingen blijven dan gewoon liggen in de kast, omdat ik niet zo goed weet wat ik ermee aan moet. Of soms krijg ik zelfs hobbymateriaal cadeau, en stuit ik op hetzelfde probleem. Daarom ga ik nu op zoek naar manieren om dat materiaal ook effectief te gebruiken. Vandaag toon ik twee kaartjes met patroonpapier.

Beide kaartjes hebben min of meer dezelfde opbouw: een paneel van patroonpapier als achtergrond, een grote cirkel met daarop het sentiment Hip hip Hooray en een extra element om de boel wat op te vrolijken.

Kaartje 1

Ik vond het patroonpapier met de bolhoeden, vlinderdassen en snorren echt leuk voor mijn broer, en zijn lievelingskleur is paars. Dat was dus het uitgangspunt van dit kaartje.

Ik sneed een grote cirkel uit paars papier, maar ook uit wit karton. Dit plakte ik dan achter de paarse cirkel, voor meer stevigheid en dimensie. Daarbovenop plakte ik dan mijn sentiment, gesneden uit zwart metallic karton. De metallic finish geeft de sentiment een mooie glans, je ziet het niet zo goed op de foto, maar in het echt is het een meerwaarde ten opzichte van een sentiment gesneden uit gewoon zwart karton. Het grote paarse vlak van de cirkel was een beetje saai, dus kleurde ik de rand met zwarte inkt. Dit gaf ook een beetje faux dimensie aan het kaartje.

De ballonnen stempelde ik met zwarte inkt op wit karton, en sneed ik uit met de hand. Om extra kleur te geven kleurde ik ze met kleurpotlood in verschillende tinten paars. Met foam pads plakte ik ze op het kaartje voor extra dimensie.

Ten slotte heb ik ook nog de enveloppe een beetje versierd. Ik stempelde een paar afbeeldingen met zwarte inkt rechtstreeks op de enveloppe, en kleurde ze dan in met potlood.

Wat zou ik anders doen?

Op het moment van schrijven, denk ik dat ik een paar dingen anders zou doen als ik dit kaartje opnieuw zou maken:

  • Ten eerste zou ik achter het paneel met patroonpapier, nog een zwart paneel doen. Een extra paneel geeft extra dimensie, en door het zwart zou het patroon denk ik nog beter uitkomen.
  • Voor het sentiment zou ik meer dimensie toevoegen, door Hip hip Hooray nog een paar keer uit te snijden, en die er dan achter te plakken. Of misschien zou ik het sentiment stempelen op de cirkel, en dan de cirkel zelf meer dimensie geven. Op het moment dat ik het kaartje gemaakt heb, had ik echter nog geen geschikte stempels.
  • Een klein beetje glitter of deco steentjes zouden het kaartje nog net iets interessanter maken.

Kaartje 2

Voor het tweede kaartje koos ik voor een patroonpapier met bloemen. De bloemen zijn geel en roze, dus dat past prima op een roze kaartje.

Voor de cirkel gebruikte ik dezelfde strategie als bij het eerste kaartje: ik sneed de cirkel uit lichtblauw papier, maar ook uit wit karton voor de stevigheid. Ik kleurde de cirkel deze keer niet bij met stempelinkt, omdat ik van plan was een bloem op de cirkel toe te voegen.

Het sentiment sneed ik uit glitterpapier, en ook uit wit karton. Dat plakte ik erachter voor de stevigheid. Je ziet ook dat dit extra dimensie geeft!

De bloem sneed ik uit groen en roze papier. De blaadjes en de bloem zelf komen van één die, dus daarom moest ik die twee keer uitsnijden. Met de hand knipte ik de bloem uit de roze die cut, en die plakte ik bovenop de groene. Maar vooraleer ik ze op elkaar plakte, heb ik ze wat bijgekleurd met stempelinkt. Het geheel plakte ik op de blauwe cirkel, en daarna legde ik ook de roze blaadjes van de bloem in. Op die manier krijg je een beetje een diepte-effect en zie je dat de bloem twee tinten roze heeft.

En als finishing touch kleefde ik er een paar steentjes op! Op die manier keerde het geel van de bloemen in het patroon ook ergens anders terug in het kaartje.

Wat zou ik anders doen?

Dit kaartje maakte ik een tijdje achter het vorige, vandaar dat ik sommige van de aanpassingen die ik bij het eerste kaartje aanhaalde, hier al toegepast heb. Zo heb ik het sentiment meer dimensie gegeven, en deco steentjes toegevoegd. Toch zijn er nog dingen die ik anders zou doen, als ik het kaartje vandaag opnieuw zou maken:

  • Ik zou hier ofwel het paneel patroonpapier groter houden ten opzichte van het kaartje, ofwel een extra paneel toevoegen achter het patroonpapier. Dit geeft wat extra dimensie. Van de kleur ben ik niet zeker, ik denk een donkerder roze zoals ze in de bloemen voorkomt.
  • Van de bloem ben ik niet helemaal tevreden. Het was veel werk om al die blaadjes er terug in te leggen, en ik vond het eigenlijk niet zo leuk. Door een zelfklevend vel te gebruiken had ik me hier heel wat werk kunnen uitsparen.
  • Het groen van de bloem komt nergens anders voor in het kaartje, ik had hier beter een lichter groen kunnen gebruiken.
  • Opnieuw: dimensie! De bloem had wat meer dimensie mogen hebben.
  • Ik had glitter op de bloem aangebracht, maar dat is bijna niet zichtbaar. Dus: volgende keer meer glitter!

Zoals je ziet, zijn mijn twee kaartjes verre van perfect, maar de ontvangers waren er toch blij mee! Door te delen wat ik anders zou doen, hoop ik je extra te inspireren om toch gewoon aan de slag te gaan. Knutselen, zoals alles in het leven, is een leerproces. Eentje waarbij je het best leert door gewoon te doen! Wat vind jij van deze kaartjes? Wat had jij anders gedaan of zou je zeker ook doen? Laat het weten in een comment!

De knutselkriebel te pakken? Kijk hier voor meer kaartjesinspiratie.

Op zoek naar meer met patroonpapier? Hier vind je een ander kaartje met patroonpapier. Schrijf je ook zeker in voor de nieuwsbrief, want ik ben nog aan het experimenteren met patroonpapier, dus meer inspiratie is onderweg!

Een gedachte over “2 x patroonpapier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s