Archie als een bard

Wist je dat The Met een heleboel werk in het public domain nu gratis online aanbiedt? Ga naar de website van het museum, klik op Art > Art Collection, en daar vind je een heleboel Open Access Artworks. Deze werken kun je dus zonder problemen gebruiken in je eigen projecten! Toen ik hier het eerst over hoorde, wist ik meteen dat ik daar iets mee wilde doen. Dus ging ik op zoek naar een portret om daar dan Archie in te verwerken.

Ik koos uiteindelijk voor dit portret van ene Monsieur Aublet, door Guillaume Voiriot. Daarmee ging ik dan aan de slag in Paintshop Pro.

Stap 1: beeldmateriaal verzamelen

Het belangrijkste ingrediënt had ik al: het schilderij van Monsieur Aublet. Maar de bedoeling was om meneer Aublet te vervangen door Archie. Dus had ik nog een belangrijk ingrediënt nodig: goede foto’s van Archie. Ik wilde het gezicht van Aublet vervangen door de kop van Archie, maar ook zijn handen wilde ik vervangen door Archie zijn pootjes. Ik had dus van beide goede foto’s nodig. Normaal gezien zou ik dan een fotoshoot doen om zeker te zijn dat ik goed materiaal heb, maar ik had nog goede foto’s van de Deerfox fotoshoot die ik kon gebruiken. Deze stap was dus snel gedaan.

Stap 2: aan het werk in Paintshop Pro

Het grootste werk was het uitsnijden van Archie zijn kopje en pootjes. Eenmaal dat gedaan was, kon ik ze plakken op het schilderij (elk in een aparte laag) en herschalen naar wat ik visueel een goede grootte vond. Realisme is hier niet belangrijk, een bard met een hondenkop is sowieso niet realistisch. Het belangrijke is dat de verhoudingen van de kop en de poten een beetje overeenkomen met de verhoudingen van de bard. De verhoudingen van de kop ten opzichte van de poten is dan weer niet belangrijk. Ik heb Archie zijn poten een heel stuk groter moeten maken, want de poten van een hond zijn ten opzichte van hun kop een heel stuk kleiner dan mensenhanden ten opzichte van een hoofd. Niet meteen iets dat ik verwachtte te leren uit dit project.

Eenmaal ik tevreden was van de grootte en de positie van mijn elementen, werd het tijd om die iets realistischer te maken. Voor de kop heb ik een stukje vanboven weggegomd, zodat de hoed een stukje voor de kop kwam. Op bepaalde zones van de kraag heb ik hetzelfde moeten doen. Ook maakte ik hier en daar de randen wat wazig, dat is een goedkope truc om afbeeldingen beter bij elkaar te doen passen als je ze op elkaar plakt. Bij de poten had ik een ander probleem: sommige vingers van meneer Aublet staken onder Archie zijn poten uit. Die heb ik dus moeten wegclonen. Deze stap kostte dus wat meer tijd dan verwacht, maar gelukkig vallen imperfecties echt niet op op een schilderij. Ook bij de poten heb ik de randen een beetje waziger gemaakt voor een betere match.

Ter afwerking heb ik Paintshop Pro nog een effectje laten runnen om meer textuur te geven aan het geheel. Het probleem was namelijk dat de foto van Archie geen textuur had, terwijl het schilderij zelf dat wel had. Op die manier viel het redelijk hard op dat Archie achteraf was toegevoegd. Ik had kunnen proberen om een gelijkaardige textuur aan Archie toe te voegen, maar ik vond het gemakkelijker om het geheel één en dezelfde canvasachtige textuur te geven. Dat ging heel snel, en ik vond het geheel er best wel realistisch uitzien. Nog een voordeel van deze techniek is dat het een beetje verdoezelt dat ik de randen wat waziger gemaakt had om beter te passen. Al bij al was het op deze manier een redelijk snelle edit!

Wat vind je van het eindresultaat? Zou jij dit ook doen met jouw huisdier? Laat het hieronder weten!

O ja, ik heb nog één iets toegevoegd: een watermerk. Of eigenlijk twee watermerken. Het yorkiesinspace-watermerk ken je natuurlijk, het archimedesadventures-watermerk is omdat Archie ook zijn eigen Instagram heeft. Als je meer van hem wilt zien, dan raad ik je aan daar eens een kijkje te nemen: Archimedes Adventures. Meer zien van fotobewerking? Kijk dan eens op deze pagina.

Nooit een post missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s