Vrolijk kerstfeest! + mijn kerstkaartjes van 2021

Een Vrolijk Kerstfeest voor iedereen die dit leest! Ik hoop dat je vandaag een mooie dag hebt met mensen waarvan je houdt, dat je lekker kunt eten en leuke cadeautjes krijgt. Ik toon jullie vandaag graag de kerstkaartjes die wij dit jaar opgestuurd hebben. Want natuurlijk wilde ik dit jaar onze kaartjes zelf maken! Dat ging helaas niet altijd even vlot, maar ik ben uiteindelijk heel blij met het resultaat.

Het idee

Vorig jaar maakte ik een kaartje met een foto van Archie, dat we dan lieten afdrukken. Ik deelde het hier op Instagram, maar zo te zien vergat ik het hier op mijn blog te delen. Dit jaar wilde ik graag opnieuw iets met een foto doen, maar ik wilde het ook zelf ineen knutselen. Hoe zou ik dat doen?

Het antwoord kwam in de zomer, toen ik de Card Maker Success Summit volgde. Ik schreef er toen dit bericht over. Chelsea Comer toonde een kaartje met een ornament dat je gemakkelijk van het kaartje kon halen en er terug kon opzetten, omdat er een magneetje in zat. Het leek me een heel leuk idee om dat te doen, waarbij het ornament met een foto gemaakt is!

Eerste ontwerp

Ter test maakte ik toen een kaartje waarbij ik de kerstkaart van vorig jaar gebruikte als foto. Van het ontwerp van de kerstbal was ik meteen tevreden, maar van de kaart zelf niet zo. Ik wilde graag een kaartje dat mooi is met of zonder kerstbal. Ook wilde ik dat het niet te hard opvalt als je de kerstbal wegneemt, want ik was niet van plan om voor alle ontvangers de foto toe te voegen, dat zou te veel werk zijn.

Het design

Uiteindelijk koos ik voor een design met in het midden een groot sneeuwvlok en de tekst “Let it snow”, en daarrond kleinere gestempelde en uitgesneden sneeuwvlokken. Ik maakte een heleboel panelen met drie verschillende kleuren: blauw, groen en rood.

Het design in drie kleuren

De grote sneeuwvlok en de tekst zijn met stencils gedaan die uit een papierblok van Décotime uit Action kwamen. Helaas waren de stencils uit papier, en heb ik iets heel stoms gedaan: ik probeerde ze af te kuisen met een nat doekje. De stencils begonnen als het ware te vervellen. Ik kon er nog een paar kaartjes mee maken, maar uiteindelijk hielp ik de stencils volledig om zeep. Als je goed kijkt op het rode kaartje kun je de vlekjes zien die zo ontstonden. Het is een beetje alsof de letters haar hebben.

Door mijn stommiteit moest ik dus mijn design onderweg een beetje aanpassen, want ik had nog niet genoeg kaartjes toen de stencils het begaven. Gelukkig had ik nog een grote tekststempel die de plaats van de sneeuwvlok kon innemen. De andere sneeuwvlokjes waren met stempels en snijmallen, dus die kon ik wel nog gebruiken.

Het nieuwe design

De foto

Eens ik mijn kaartjespanelen klaar had, werd het tijd om voor een foto te zorgen. Natuurlijk wilden we Archie op de foto. Ik liet hem neerliggen op een sneeuwdeken met een deel kerstballen rond hem gezaaid en een grote cadeaustrik op zijn hoofd. Hij bleef zo braaf liggen, wat maakte hij me weer trots! Ik gebruikte een zwart deken in de achtergrond. Omdat Archie zelf wit is, lijkt de achtergrond volledig zwart.

De foto

In Digital Photo Professional werkte ik de kleuren van de foto een beetje bij, en in Paintshop Pro gaf ik Archie zijn ogen net iets meer glans. Ik ben helemaal verliefd op hoe deze foto uitgekomen is!

Het probleem

Ik bestelde de foto’s bij Kruidvat, maar het duurde iets langer dan ik had verwacht voor ze afgedrukt waren. Dat heb je als je veel te lang wacht en dus pas in december je foto’s bestelt! Gelukkig had ik ze nog op tijd, en kon ik dus aan de volgende fase beginnen: de kerstballen.

De kerstballen zijn zodanig gemaakt dat de magneet erin verwerkt zit. Op die manier kun je dus het ornament niet enkel ophangen, maar ook aan je koelkast hangen, terwijl er geen magneet zichtbaar is. De magneetjes kocht ik een heel eind geleden eens bij Wibra. Het plan was dan om tussen het paneel met de sneeuwvlokken en het kaartje zelf een klein stukje metaal te plakken. Op die manier blijft de kerstbal dus aan het kaartje hangen.

Daar beging ik helaas nog een stommiteit: ik gebruikte bij mijn testkaartje (mijn eerste ontwerp met die oude kerstfoto) een andere magneet dan die van Wibra. Een magneet waar ik maar eentje van had. Dus bij de testkaart werkte het systeem, maar bij deze kaartjes niet. Waarom heb ik dat gedaan? Geen idee, helemaal verstrooid denk ik. Maar nu stelde zich dus een groot probleem: mijn design werkte helemaal niet. En het was intussen te laat om nog ergens betere magneten te lopen zoeken, deze kaartjes moesten dringend op de post.

De oplossing

Gelukkig had ik veel meer magneten op voorraad dan ik nodig had. Dus kon ik, in principe, het metaal tussen het sneeuwpaneel en de kaart vervangen door een magneetje. Dat werkte wél. Maar de magneten waren veel te dik, waardoor dat echt niet mooi was.

Dus maakte ik een extraatje voor onze ontvangers: een magneetje met een lama op. Dat magneetje hing aan de binnenkant van de kaart en hield zo de kerstbal op zijn plaats. Oef, gered!

De lama zal ons redden

De binnenkant

Dan bleef er enkel nog de tekst aan de binnenkant over. Met Word schreef ik een heel simpel tekstje op de computer, dat ik opleukte met enkele lettertypes van Creative Fabrica. Ik drukte ze af op gewoon printpapier en sneed ze uit met een snijmal van Carlijn Design om een leuk gestikt randje te hebben. Met enkele sterrenstempels (uit de Little Space Agenda set van Mama Elephant) versierde ik de tekst nog iets meer, zodat de binnenkant niet te saai zou zijn.

Het resultaat

Hier is dus het resultaat. Sommige ontvangers kregen enkel het kaartje, anderen kregen daar de fotokerstbal en lama-magneet bij. Wat heb ik geleerd? Vroeger aan mijn kerstkaartjes beginnen! En ook: kuis een papieren stencil niet met natte doekjes af…

Het resultaat

Heeft Archie ook je hart veroverd? Neem dan een kijkje op @archimedes.adventures, waar ik regelmatig foto’s en filmpjes van hem deel.

Meer kaartjesinspiratie? Dan ben je aan het juiste adres! Begin hier.

Nooit een bericht missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, of volg yorkiesinspace op Instagram.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s